Esittely: Sumire 16-sai!!

Aiheet: Artikkelit, Esittelyt
12. huhtikuuta 2008, kirjoittajana Veh

Suomessa julkaistavat shoonen-sarjakuvaksi luokiteltavat teokset ovat ainakin toistaiseksi olleet hyvin suurelta osin toimintaa ja seikkailua. Väkivalta ja voimatasot ovat kuitenkin vain toinen puoli japanilaisille teinipojille suunnatusta viihteestä. Haluavathan pojat testosteronibuustien lisäksi myös nähdä paljon söpöjä tyttöjä.

Kun teoksen sisältö liikkuu ihmissuhderintamalle, sarjakuvien asetelmista tulee yllättäen hyvin arkipäiväisiä. Immersion on tärkeä olla mahdollisimman hyvä, jotta nuoret saadaan koukkuun usein hyvin mielikuvituksettomiin ja itseään toistaviin tarinoihin. Nuorten poikien kohderyhmässä erityisen suosittu tapahtumapaikka on koulu – siellähän melkein kaikki potentiaaliset lukijat joutuvat päivänsä viettämään. Tämän takia yksi shoonenin tärkeimmistä genreistä onkin koulukomedia.

Shoonen-koulukomedioissa merkittävässä roolissa on aina liuta tyttöjä. Eroa eri sarjojen välille tulee korkeintaan siitä, että istutetaanko tyttöjen keskelle persoonaton poika lukijan samaistumiskohteeksi, vai annetaanko tyttöjen vain vuorovaikuttaa keskenään. Tällä kertaa esiteltävä sarjakuva, Sumire 16-sai!! (suom. Sumire 16 vuotta), on sijoittanut itsensä jossain määrin näiden kahden ratkaisun välimaastoon.

Sumire 16-sai!!

Mangan päähenkilö on Sumire, juuri lukiota aloittamassa oleva iloinen, reilu ja ennakkoluuloton tyttö, joka on sattumoisin myös ihmiskokoinen nukke. Nukkea ohjastaa keski-ikäinen mustiin vaatteisiin pukeutuva setä, jota kutsutaan yleisesti Äijäksi – hän kun ei koskaan puhu kenenkään kanssa kuin Sumiren kautta, eikä hänestä tiedetä yhtään mitään. Alla olevat sarjan ensimmäiset kaksi sivua antavat sen tyylistä hyvän kuvan. Pahoittelen englanninkielisyyttä, pyrin vastaisuudessa järjestelemään ohjelmistoni siihen kuntoon että kykenen kääntämään esittelysivut suomeksi.

Sumiren ensimmäiset kaksi sivua

Kun Sumire saapuu lukuvuoden ensimmäisenä koulupäivänä Satoyaman lukioon, yläluokkalaiset likimain pahoinpitelevät Äijän ja opettajat ovat jo kutsumassa paikalle poliiseja pidättämään perverssin – kunnes paikalle sattuu koulun rehtori, joka ei tunnu huomioivan mustiin pukeutunutta miestä lainkaan, vaan pitää Sumirea aivan tavallisena oppilaana. Niin vahva on auktoriteetin valta Japanissa että muut opettajat pakottavat väkinäisen hymyn kasvoilleen ja toivottavat Sumiren tervetulleeksi uuteen kouluunsa. Ja siitä päivästä lähtien nukke on virallisesti lukion oppilas.

Sumiressa on siis hupaisa idea, mutta vielä hupaisemman siitä tekee idean toteutus. Sarjan mangaka Takeru Nagayoshi kyllä onkin ehtinyt harjoitella jo aiemmin mangalla nimeltä Sumire 17-sai!!, jota ei englanniksi löydä edes fanikäännettynä. Joka tapauksessa ainakin nyt uuden sarjan myötä juoni kulkee likimain täydellisesti. Äijä nukkeineen sopeutuu lukion elämään hyvin nopeasti, ja pian Sumire kerää ympärilleen oman lojaalin kaveriporukkansa. Ja koska Japani ei jätä mitään puolitiehen, kymmenen lukua myöhemmin rakenteilla on jo monimutkainen rakkauskolmio, jossa Sumiren ujo luokkatoveri tajuaa olevansa pihkassa nukkeen ja koulun kylmä ja laskelmoiva matematiikanopettajatar ihastuu Äijän sankarillisuuteen.

Valitettavasti monen muun todella hienon mangan tavoin Sumirekaan tuskin kovin äkkiä löytää tietänsä länteen, taikka etenkään Suomeen saakka. Paitsi että sen huumori on hyvää eikä idea ole vielä toistaiseksi näyttänyt väsymisen merkkejä, se on myös mukavan pureksittava esittely japanilaisesta koulukulttuurista. Onneksi internet paikkaa kulttuuriaukkoja niissä tilanteissa, joissa viihteen levittäminen ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Huomenna Japanin televisiossa alkaa 16-vuotiaasta Sumiresta kertova näytelty draamasarja. Toivon suuresti, että sekin löytää internetiin ennemmin tai myöhemmin. Japanilaisten näyttelijöiden yleisen tason tuntien luvassa ei voi olla mitään muuta kuin jotain todella huonoa. Ja mikäs olisikaan sen parempaa.

Yksi vastaus artikkeliin “Esittely: Sumire 16-sai!!”

  1. Miizou kirjoittaa:

    Hitsi, vähänkö haluan lukea tätä! Missä viipyy Suomi-julkaisu?!

Jätä vastaus