Code Markkinatutkimus

Aiheet: Artikkelit, Näkökulmat
1. syyskuuta 2008, kirjoittajana Veh

Tiedättekö, että mikä on suomalaisten mielestä kaikkien aikojen paras anime?

Se ei ole mikään Ghiblin elokuvista. Se ei myöskään ole Neon Genesis Evangelion, Ghost in the Shell, Rurooni Kenshinin OVA tai Revolutionary Girl Utena. Tai ylipäänsä mikään hieno teos, mikä sinulle tulisi ensiksi mieleen – Animewatcherin Suosituimmat animet -listan kärjessä keikkuu tämän tekstin kirjoittamisen hetkellä Code Geass R2.

Spinnaava Suzaku on spinnaava

Maamme arvostetuin animesarja on sellainen, jonka toinen päähenkilö pyörähtää säännöllisesti pari-kolme kertaa ympäri kierrepotkua tehdessään ja juoksee rutiininomaisesti seiniä pitkin, ja jonka shakkiottelut ratkaistaan syöttämällä kuningas vastustajan kuninkaalle. Ja se yrittää olla vakava ja dramaattinen teos.

Kyllähän Code Geass ja sen jatkokausi ovat aivan viihdyttäviä sarjoja, mutta uskoisin, että on hankala löytää ketään, joka vakavissaan väittäisi niiden olevan parhaita animeteoksia koskaan. Syy näiden animesarjojen menestymiseen on jossain toisaalla – ja epäilisin tietäväni, että missä.

Kukaan ei kirjoita Code Geassia toteuttaakseen itseään tai taiteellisia näkemyksiään. Sitä käsikirjoittaa Sunrisen markkinointiosasto. Aina lähtökohdastaan, eli Clampin taiteen, Death Noten ja Gundamien ristisiittämisestä alkaen CG:tä on tehty vain vetoamaan mahdollisimman suureen yleisöön mahdollisimman hyvin, vähät välittäen sen artistisista meriiteistä tai varsinaisesta laadusta. Hyvät naiset ja herrat, tämä anime on massaviihdettä kaikkein puhtaimmillaan. Hollywoodin sietäisi ottaa oppia.

Kirjoittelin tästä samasta asiasta vähän eri kulmasta Kupolin Spoilerilaudan ketjussa – siellä keskustelun keskipisteenä ovat Geassin kakkoskauden ”syvälliset”, suoraan NGE:stä lainatut elementit.

2 vastausta artikkeliin “Code Markkinatutkimus”

  1. Tsubasa kirjoittaa:

    Sillä välin kielimuurin toisella puolella CG:n korkeista sijoituksista top-listoilla vedetään kokonaisia ryytimaita nenäonteloihin. Kaiken animen on pakko olla SERIOUS BUSINESS – se että ihmiset antavat hyviä pisteytyksiä sarjoille jotka viihdyttävät heitä on täysin vieras ajatus! Kuin myös se, että kaikki eivät todellakaan omaa riittävästi kokemuspohjaa (tai mielenkiintoa) arvioidakseen laatua miltään muulta kannalta. Puhumattakaan siitä, että viimeaikaisten hittien korkeat sijoitukset kaikilla top-listoilla ovat universaali luonnonlaki – se pätee kaikkeen, sivurankkauksista alkaen.

    Mutta niinhän se aina menee – mitä suositumpi jostain teoksesta muodostuu sitä äänekkäämpiä julistamaan sen huonoutta ovat ne, jotka sattumalta sattuvat jäämään sen vetoamisskaalan ulkopuolelle. Kaikki suosittuhan on aina yliarvostettua paskaa. :)

  2. Veh kirjoittaa:

    No, kyllä nenä meinasi minullakin täyttyä tavarasta, kunnes keksin tässäkin tekstissä käyttämäni hyvän tekosyyn. Yritän vielä uskotella itsellenikin, ettei kukaan oikeasti rakasta Geassia sydämensä kyllyydestä, vaan sarjan pärjääminen top-anime-tilastoissa johtuu tilastollisista tekijöistä ja siitä että Sunrise on tarpeeksi ovela miellyttääkseen kaikkia katsojia ainakin jonkin verran.

    Harmi kyllä Animewatcherin mielipideketju R2:sta tuntuu vastustavan hypoteesiani jonkin verran…

Jätä vastaus