Crunchyroll suoristaa selkänsä

Aiheet: Ajankohtaiset, Uutisointi
17. marraskuuta 2008, kirjoittajana Veh

Crunchyrollin etusivuFanisubbijakelija ja kyseenalainen nettiyritys Crunchyroll on Anime News Networkin uutisen mukaan päättänyt alkaa suoraselkäiseksi uuden ajan internetfirmaksi. Ensi vuoden alusta alkaen uudet Naruto Shippuudenin jaksot jaellaan siellä englanniksi subattuina maailmanlaajuisesti – tunti TV-ensiesityksen jälkeen maksaville asiakkaille, ja viikkoa myöhemmin kaikille muille. Samalla Crunchyroll lakkaa ottamasta vastaan fanisubbeja ja alkaa näyttää kävijöilleen vain laillista tavaraa.

Samalla myös Viz, eli jenkkilän perinteinen Naruto-yritys, alkaa noudattaa samankaltaista jakelutapaa. ANN viittaa myös toisiin uutisiin, joiden mukaan neljä muutakin animea, mukaan lukien Gintama, alkaisivat saada samanlaista kansainvälistä kohtelua.

Animeteollisuus astuu siis jälleen yhden ison loikan lähemmäksi kuluttajiaan. Tätähän vauhtia ennen pitkää lailliset internet-streamit voivat vakiintua kolmanneksi tavanomaiseksi muodoksi nauttia animesarjoista DVD-julkaisujen ja fanisubbien latailun ohella. Vaan kukapa olisi arvannut, että muutos tapahtuu tällä tavalla?

Sen sijaan, että firmat olisivat jotenkin päässeet itse sopuun siitä, että miten animea tulisi netissä jakaa, ne ovatkin kasvavissa määrin alkaneet tehdä yhteistyötä sellaisen yrityksen kanssa, joka on saavuttanut pääomansa ja maineensa jakaen animea sivuillaan – luvatta sekä tuotantoyhtiöiltä että fanikääntäjiltä. Minusta tämä tuntuu nurinkuriselta, mutta toisaalta en valita. Voisivatko seuraavaksi vaikkapa suuret mangakustantamot tehdä samanlaiset sopimukset jonkin manganjakosivuston kanssa?

2 vastausta artikkeliin “Crunchyroll suoristaa selkänsä”

  1. Otakunvirka » Lain á la Future Film kirjoittaa:

    […] Tämä lienee näin pienellä markkina-alueella melkeinpä ainoa järkevä liiketoimintamalli, mutta se tullee toisaalta osaltaan varmistamaan sen että markkinat tulevat myös pysymään pieninä. Koska mitä lisäarvoa (kohtuunätin pakkauksen lisäksi) tämä tuo ostajalle, joka melko varmasti on sarjan jo aikoinaan nähnyt fansubbeina tai videoillassa – pysyykö bisnes pystyssä hyväntekeväisyydellä? Ja kuinkakohan kauan julkaisutoiminta säilyy Suomessakaan kannattavana, kun tilanne maailmalla on siirtymässä vauhdilla kohti maailmanlaajuista ilmaista nettijakelua? […]

  2. Bubukuuti » Blog Archive » Bisnesmallien ihmeellisyydet kirjoittaa:

    […] sen jo fansubina nähneet), voinee olla hyvä ratkaisu pistää se Crunchyrolliin jakoon, kuten mm. Sutku kertoo viikon tai päivän päästä siitä, kun se on japanissa esitetty; englanninkielisillä […]

Jätä vastaus