Tietoa Sutkusta

Blogista itsestään

Sutku eli Sutaistut kuvat on blogi, jonka aiheet pyörivät mangan ja animen ympärillä, mutta enemmälti kuitenkin niihin liittyvässä harrastajakulttuurissa – sen seuraaminen kun on monesti paljon mielenkiintoisempaa kuin teosten pläräily tai tapittaminen.

Sutku on kaupallisesti riippumaton sivusto, joka ei pyri palvelemaan kansainvälisen tai suomalaisen teollisuuden etuja. Harrastajien keskuudessa yleisistä laittomuuksista, kuten fanikäännösten kuluttamisesta, ei vaieta, mutta toisaalta lukijoita ei myöskään ohjata hyvien latauslähteiden äärelle. Lukija osannee käyttää hakukoneita riittävästi kuitenkin.

Blogin nimi on kieli poskessa annettu ehdotus uudesta termistä mangan paikalle. Jos länsimaiset kustantajat saavat vakioitua manga-sanan tarkoittamaan kaikkea sarjakuvaa jota he haluavat kutsua mangaksi, termistä tulee harrastajien kannalta käytännössä arvoton. Tässä vaiheessa on oikea hetki alkaa puhua sutkusta; sarjakuvasta, joka on julkaistu ensisijaisesti Japanin markkinoita ajatellen, ja joka siis säilyttää ne visuaaliset ja kaunokirjalliset ominaisuudet, joiden takia useimmat ihmiset mangaa ylipäänsä alkoivat lukea.

Kirjoittajista

Veh

Sutkun ensimmäinen kirjoittaja on Juha Törmänen. Hän on vuonna 1985 syntynyt mies, joka opiskelee nykyisin matematiikkaa Teknillisessä korkeakoulussa. Mangaa ja animea hän on harrastanut aktiivisesti vuodesta 1999 lähtien. Hän vaikuttaa nimimerkillä Veh suomalaisessa anime- ja mangayhteisö Kupolissa.

Elina

Vehiä jeesaa satunnainen 1981-vuosikertaa oleva naisolmi, joka on nykyään melko monipuolinen japanilaisen populaarikulttuurin sekakäyttäjä. Animen ja mangan lisäksi Elina pitää kovasti nukeista, retrohenkisistä jutuista ja ruoanlaitosta. Animumangomaku painottuu lähinnä vakavampihenkiseen draamaan tai aivan överiksivedettyyn keuhkoamiseen.